İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaşan kanunda 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yaptı.
Değişikliklerin en önemlilerinden biri; çalışma hayatında verimlik, kalite, ve iş güvenliğinde farkındalığı arttıracak olan bazı mesleklerde mesleki eğitim ve belge zorunluluğu olmuştur.
Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde, Resmi Gazetede 24/03/2016 tarihinde yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte ise belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlamıştır.
Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 48 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 106 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır. Belge zorunluğu getirilen 48 meslek listesine http://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_yeterlilik&view=arama linkinden ulaşılabilir.